Slide

MEKS RTG – Säteilysuojaikkunat

Säteilysuojaikkunat (1 - 6 mm lyijyvastaavuus)

MEKS RTG – Säteilysuojaikkunat suojaavat röntgensäteiltä. MEKS RTG:n kelpoisuus säteilysuojaukseen on osoitettu VTT:n käytettävyyslausunnolla. Saatavilla myös MEKS SP mallina, jossa sälekaihtimet ovat asennettu lasien väliin.


Lataa tuotekortti

Lataa MEKS SP tuotekortti

Käytettävyyslausunto MEKS RTG röntgenikkunoista

MEKS BIM Revit suunnittelukuvat

MEKS BIM Archicad suunnittelukuvat


Säteilysuojaikkunoiden käyttökohteet

Säteilysuojaikkunoita käytetään sairaaloissa, eläinlääkäriasemilla ja muissa vastaavissa tiloissa, joissa käytetään röntgenlaitteita. Lääketieteellisissä ympäristöissä on korkeita vaatimuksia käyttöturvallisuudesta. Valmistamamme röntgenikkunat takaavat turvallisen työskentely-ympäristön.

Olemme toimittaneet röntgenikkunoita useisiin sairaalakohteisiin, kuten Uuteen lastensairaalaan, Kainuun uuteen sairaalaan ja Pudasjärven hyvinvointikeskukseen.

Säteilysuojaikkunoiden ominaisuudet

Tuotteessa oleva lasi sisältää lyijyoksidia, joka estää röntgensäteilyä tehokkaasti. Säteilyltä suojaavan lasin lisäksi karmissa oleva lyijykatko estää säteilyn kulun karmirakenteen sekä asennusvälin läpi.

Yleensä säteilysuojaksi riittää esim. eläinröntgenissä 1 mm lyijyä ja tavanomaisissa röntgenhuoneissa 1-2 mm lyijyä niissä suunnissa joihin ei kohdistu primäärisäteilyä. Primäärisäteilyn suunnassa käytetään 3 mm lyijyä. Lasin lyijyvastaavuus mitattu (150 kV).

Ota yhteyttä:

Ota meihin yhteyttä, niin räätälöidään kohteellesi sopiva ikkunaratkaisu. 

    Määräykset ja ohjeet

    Säteilylähteitä sisältävien tilojen on noudatettava säteilylakia- ja asetusta. Säteilytilat ja suojaustoimenpiteet vaativat lähes aina erityissuunnittelua. Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut säteilyä sisältävien tilojen käyttöä ja suunnittelua koskevat lain velvoittavat ohjeet ST-ohjeet (ST 1.10/14.7.2011).

    Säteilysuojauksen tasalaatuisuuteen ja suojusmateriaalin soveltuvuuteen on kiinnitettävä huomiota. Rakennusten välipohjat rakennetaan usein betonilaatoista, jotka ovat profiloituja tai joissa on onteloita. Tällöin betonin paksuus ei kaikissa kohdissa ole yhtä suuri kuin suojuksen nimellinen paksuus. Rakenteen säteilysuojausta on siksi lisättävä, jotta se olisi kaikissa kohdissa riittävä. Myös tarkkailuikkunat on suojattava asianmukaisesti röntgensäteiltä. Lasin ja karmin on täytettävä tilalle asetetut lyijyvastaavuusarvot. Suojuksiin käytettävät lyijylevyt on yhdistettävä toisiinsa vetämällä levyt limittäin päällekkäin.

    Lisätietoa:
    Säteilylähteiden käyttötilojen suunnittelu, STUK